İspanya Krallığı genç prensese emanet

Posted by

Eski Kral Juan Carlos’un skandalları nedeniyle yıpranan İspanya monarşisinde, bu yıl 18 yaşına giren Prenses Leonor giderek ön plana çıkıyor.

Eski İspanya Kralı Juan Carlos, hakkındaki yolsuzluk iddiaları sonucu 2014 yılında tahttan feragat etmiş, yerine oğlu VI. Felipe geçmişti. Eski kral yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 2020’de Abu Dabi’ye kaçmıştı.

46 yaşında “Avrupa’nın en genç Kralı” olarak tahta çıkan Felipe ve eşi Kraliçe Letizia, 10 yılda monarşinin bozulan imajını önemli ölçüde düzeltti ancak kraliyetin geleceği tartışma yaratmaya devam ediyor.

Kraliyet kuralları gereği askeri eğitime başlayan ve 18 yaşına basması üzerine geçen ekimde parlamentoda düzenlenen törende anayasaya bağlılık yemini eden Prenses Leonor, tahtın bir numaralı varisi olarak kamuoyu önünde giderek daha sık görünüyor.

Son olarak Madrid’deki kraliyet sarayında Kral VI. Felipe’nin tahttaki 10’uncu yılı için açılan sergide fotoğrafların neredeyse tamamında Prenses Leonor’un olması dikkat çekti.

İspanya kraliyet ailesinin mülklerini yöneten Patrimonio Nacional’ın başkanı Ana de la Cueva, Prenses Leonor’un kraliyette profesyonelliği güçlendirecek bir eğitim aldığını ifade etti.

CUMHURİYET TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Evlilik dışı ilişkileriyle bir dönem gündemden düşmeyen Juan Carlos’un krallığı sırasında İspanya’da monarşiye destek dibi görmüştü. O dönemde krallığı lağvedilmesi ve cumhuriyet rejimine geçilmesi fikri de İspanyollar arasında popüler hale gelmişti.

Kral VI. Felipe’nin başlattığı imaj yenileme hareketinin Prenses Leonor ile devam ettiğini kaydeden uzmanlar, “geleceğin kraliçesi” olan Leonor’un halk arasında sevilen bir isim haline geldiğine dikkat çekiyor.

Kral VI. Felipe tahta çıktığında anne babası, eşi ve iki kızı dışındaki tüm aile üyelerinin, kardeşlerinin ve yeğenlerinin kraliyet ünvanlarını iptal etmişti. Böylece büyük kızı Leonor’a taht yolunu açan Kral, sık sık kızıyla resmi törenlere de katılıyor.

Öte yandan ülkede cumhuriyet kurulması tartışmaları da sürüyor. Anketlere göre İspanya’nın 1978’de demokrasiye geçtiği dönemden bu yana devam eden anayasal monarşi yerine cumhuriyet kurulması fikri güçlü destek görmeye devam ediyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir